nedelja, 28. april 2013

Sobota v Žireh

V petek 26. aprila, je bila slovesna otvoritev 7.Slovenskih klekljarskih dni v Žireh, no otvoritve se nisem udeležila, sem pa zato v soboto bila v Žireh.
 Žiri, ki ležijo v kotlini ob zgornjem toku reke Sore, na stičišču treh slovenskih pokrajin Gorenjske,Primorske in Notrtanjske - je simpatičen kraj s prijaznimi ljudmi.
 Kraj je znan po svoji čevljarski industriji, pa vsekakor po svoji klekljarski tradiciji, ki je bila včasih dodaten vir zaslužka, za številne družine v kraju. Danes, so poleg Idrije in Železnikov Žiri eden od centrov klekljanja pri nas . V Žireh je bila 1906 leta ustanovljena čipkarska šola, ki deluje še danes. Klekljarice iz Žirov pa delujejo v Klekljarskem društvu CVETKE. No članica društva (dislocirana) sem tudi sama. Vse dejavnosti društva, pa se pokažejo na tradicionalnih SLOVENSKIH KLEKLJARSKIH DNEVIH V ŽIREH, ki so vsako leto v zadnjih dneh aprila in v začetku maja.  V galeriji DPD Svoboda, so CVETKE letos pripravile razstavo na temo "Starodobniki", v občinski stavbi je bila razstava Klekljarskega društva Zlatice iz Trbovelj ter razstava Čipkarske šole Žiri, pa prispela dela na temo "Veselje", ter razstava "Rastline Slovenije v čipki", s katero se je Slovenija predstavila v Caenu v Franciji, kjer je tudi dobila 1. nagrado. V Galeriji PrBahač pa razstava drevesa in simboli EU iz prejšnjih let. Zanimiva pa je bila tuidi razstava v Galeriji klekljane čipke A. Primožič.
Pa še nekaj utrinkov iz zanimivega potepanja po Žireh oziroma po razstavah.