sreda, 20. april 2011

Izlet,izlet.........

Stara Gora leži v osrčju Slovenskih Goric na vrhu nizkega slemena nad dolino reke Ščavnice in dokaj široke doline Turje na jugu. Naselje obdajajo njive, sadovnjaki in vinogradi, na senčnih straneh pa gozd. Cerkev Sv. Duha je dragocen kulturno-zgodovinski spomenik.Baročna cerkev zgrajena 1697 se ponaša z bogato baročno notranjostjo.Zunanja posebnost cerkve je zvonik s čebulato streho. Cerkev je dolga 27 m v višino pa meri 9 m, z zvonikom pa je visoka 47m. Po naročilu grofa Schachenturna mlajšega so jo zgradili 1697 in so jo gradili 3 leta. Baročna notranjost cerkve je iz leta 1709. Cerkev je poslikal italijanski slikar Jakob Brollo, v cerkvi je zelo dragocena orgelska omara iz 17.stol, kar je opaziti na rastlinskih motivih.




Dragocene so tudi orgle, ki so druge najstarejše v Sloveniji (prve so baje v Laškem)





Mlin na veter je spomenik preproste vaške kulturne dediščine na tem koncu Slovenije. To je bil pravi stari mlin na veter, ki je 1957 še mlel zrnje na Klokolajnšaku pri Bečevih in je bil že takrat zadnji v Sloveniji. 1996 je mlin dobil po 39 letih počitka, svoje mesto na Stari gori. Mlin spet melje moko, amapk le v turistične namene. Mlinsko napravo z mlinskima kanoma poganja vetrnica, ki je pritrjena na gibljivi pogonski del mlina, saj se mora vedno usmerjati v smeri pihanja vetra



Ko smo odhajali odmlina se je pogled še enkrat ustavil na cerkvi, ki je res lepa.







Etnološka zbirka, se skriva za zidovi nekdanjega šolskega poslopja, kjer je razstavljeno kmečko in obrtniško orodje, ki so ga nekoč pri delu uporabljali kmetje. Razstavljena je tudi stara oprema notranjih prostorov kmečkih hiš in številni drugi predmeti.Zbirka nas popelje v čas naših prednikov in njihovega trdega dela












Tole je pogled na hotel v Biotermah v Mali Nedelji. Krasen kompleks, veliko miru



In že smo v Sakušaku, kjer je obnovljen Puhov muzej v tipično slovenjegoriški domačiji, grajeni v obliki črke L. V muzeju je stalna razstava z naslovom "Janez Puh, sin Slovenskih goric, človek za vse čase." Janez puh je bil rojen 27.junija 1862v občini Sakušak pri Juršincih. Leta 1885 se je za stalno naselil v Gradcu. Izboljšal je kolo "mišolin", znižal je okvir, vanj vgradil dvoje enako velikih koles s krogličnimi ležaji, zadnje kola pa sta gnala dva pedala z verigo. Veliko izumov je imel tudi pri šivalnem stroju in še marsikje. Leta 1899 je ustanovil podjetje "Styria Werke" in leta 1901 je prišlo iz njegove tovarne prvo motorno kolo z bencinskim motorjem. Imel je ogromno izumov in zaposloval 1100 delavcev letu 1912. V tem času so izdelali 16000 koles, 300 motociklov in 300 avtomobilov. Leta 1914 je preminil brez svojih naslednikov, vse njegovo delo in izumi so ostali pri naših sosedih Avstrijcih, ki si ga tudi lastijo.












Izlet smo zaključili na prijetni turistični kmetiji Amur, z dobrim kosilom ajdovmi žganci in gobovo juho. V temle ribniku pa si lahko nalovite tudi krape in amurje.

































Ni komentarjev:

Objavite komentar

Komentarji k VESELJE DO USTVARJANJA