sreda, 22. oktober 2014

Pivka in še kaj okrog Pivke.

Včeraj smo lovili zadnje sončne žarke,  imeli sicer nekoliko dežja, ampak bilo je lepo vreme in prav prijetno, za potepanje. Pot nas je vodila na ŠOBČEVO DOMAČIJO na Kalu pri Pivki. Naj prepišem kako lepo so zapisali v svoj prospekt.
"Tam, na Kalu pri Pivki, kjer že stoletja pojejo kamnoseška kladiva. Kjer v bližini svoje skrivnosti skrbno čuvajo presihajoča jezera in se pokrajina počasi preveša v slikovite Brkine. Kjer nedaleč mladi Lipicanci, v zavetju edine graščine v tej dolini, ponosno kopitajo prve korake. Kjer je med svojimi tihotapskimi potmi rad postal sam Martin Krpan. Kjer stari votli oreh šelestečih listov popotniku ponudi sveže sence. Tam ponosno in tiho stoji Šobčeva domačija."








Nastanek domačije sega v šestnajsto stoletje.Stoletja je nudila gostoljubje tovornikom, prekupčevalcem, furmanom in kontrabantarjem, ki so se na njej ustavljali na svoji poti iz notranjosti dežele proti morju in nazaj. Imeli so tudi kovačijo in kolarsko delavnico.V hlavu je bilo prostora za osem parov konj. Veliko kamnito ognjišče in krušna peč pričata o njeni velikosti.Najstarejša in najdragocenejša je "spahnjenca" z veliko črno kuhinjo, ohranjena je v originalni obliki, pokrita s skrlami. Na domačiji nas je obiskal tudi Martin Krpan, bilo ga je prav zanimivo poslušati. Komaj smo se uspeli odpraviti naprej

Naša naslednja destinacija je bila Park vojaške zgodovine Pivka.. Nosilna zbirka je nacionalno tankovska-artilerijska zbirka, ki zajema tanke in topove iz obdobja II. svetovne vojne, obdobja hladne vojne  ter slovenske osamosvojitvene vojne 1991 in Slovenske vojske. Seveda pa je najbolj atraktiven eksponat podmornica P-913 ZETA.




Naš zadnji postanek pa je bil ogled POSESTVA GRAD PRESTRANEK. V zgodovinskih virih je bil dvorec omenjen 1581 leta, zgradili so ga baroni Edlingi, ki so ga čez slabih 100 let prodali.Nato so se lastniki menjali vse do 1728 leta, ko ga je kupil  cesar Karel VI, ter ga združil s kobilarno  v Lipici. Kot dvorna žrebčarna je deloval do prve svetovne vojne. Nato je prešel v vojaške roke, po koncu druge svetovne vojne pa je zopet oživel kot del posestva Lipica. Sedaj je v zasebni lasti. Ogledali smo si posestvo ( posestvo obsega približno 300 ha) predstavitev konj islandski pony, si ogledali ekološko kmetijo s približno 250 glav črno belega goveda. Ukvarjajo se s pridelavo mleka, dnevno pomolzejo okrog 1800 l mleka. Pogledali zeliščni vrt, ter videli čredo cca 120 glav goveda Nemški črni Angus, ki velja za zelo redko mesno pasmo v Sloveniji. Goveda se prehranjujejo le z naravno hrano brez umetnih krmil.