nedelja, 30. junij 2013

Morje,morje............

Ker nama je s Tjašo odpadlo potepanje ali pa izlet po bivši "Jugi", smo se čez noč odločili, pa pojdimo na morje. Hvala bogu, "naš apartma" na Pagu je bil prost in tako smo jo prejšnji petek mahnili proti Pagu.
Letos, smo bili res zgodnji, nas je pa presenetilo, kljub vsemu ni bilo veliko turistov, ja saj so bili, ampak.....Domačini so kar malček" pojamrali" nad slabo sezono, saj so bili navajeni, da je takšen čas bilo kar veliko več turistov. Vreme je bilo tako, tako, zato smo se pa vrnili tudi en dan prej. Ampak kljub vsemu je bilo lušno, prijetno. Seveda tudi letos nismo mogli mimo izleta v Lun, pa ogled "lunskih maslina"  ta drevesa me vedno znova fascinirajo. Seveda smo morali tudi "nujno" v mesto Pag. Vsakovečerne "šetnje" po Novalji in pa seveda ogleda in poslušanja festivala Melodije Istre i Kvarnera 25.6. Festival  poteka v več mestih od 21. 6 do 29.6 finalnega večera. Letos se je prvič MIK pojavil tudi v Sloveniji v občini Kostel. Sodelovali so tudi Prifarski muzikanti, skupaj z dvajsetimi izvajalci različnih pesmi. Prifarski muzikanti so izvedli pesem Reka dveh imen. Pesmica je bila zelo spevna. Gre pa takole:
reka Kolpa, reka dveh imen, postala je mati vsem, Slišim jo kako mi govori: Naj za nas ne bo več starih mej, temnih senc, temnih senc preteklih dni. Prišel je dan, našega življenja, ko mati Kolpa, zdaj nas več ne deli, pojdimo skupaj, vsi po eni poti, v to deželo, kjer meja več ni...kjer vsi ljudje smo kot eno morje, kjer isto sonce greje nam srca....to pot hodimo, naj svet postane eno,nebo brezkončno, brez temnih senc meja...... seveda se potem ponovi v prevodu Sedaj pa še nekaj sličic (ne festivala in pevcev ne bo hahahah)











Izlet na Brdo in Strmol

Vsako leto, organizirajo "penzionisti" z Ljubnega izlet, vsako leto, je to fleten izlet. No, takšen je bil tudi v sredo, ko smo se odpeljali na potepanje po Gorenjski.
Najprej smo se zapeljali do protokolarnega objekta-gradu Brdo. Zadeva ni več tako zaprtega tipa, kot je bilo včasih. Bila je pa škoda, da smo prišli en dan "prepozno", zakaj? Ja imeli so prekrasno razstavo in prireditev Cvetlična pravljica. Seveda, je nekaj še ostalo in je bilo prav tako lepo. Grad Brdo oz. posestvo smo si ogledali samo zunanji park, ki je seveda res veličasten. Evo pa naj nekaj slikic govori zase.








Naša naslednja postaja, na tej poti pa je bil, nedavno obnovljen grad Strmol. Zadnji lastnik, tega gradu, je bil Rado Hribar.Bil je industrijalec, bančnik. Imel je posluh za kulturo, med drugim je podpiral Jakca, ko je študiral. Grad s posestvom je bil velik, saj je  vse obsegalo kar 25ha. Da je grad dobil spet svoj blišč, najame arhitekta, ki ga je obnovil. Bil je zbirališče "tedanje elite". Hišni ljubljenček gospodarice, ki je bila nekaj "posebnega", je bil namreč krokodil, ki je nekoč gospodarja ob skupnem kopanju v kadi ugriznil, zato je končal nagačen nad kaminom. Na gradu je tudi originalna slika Ivane Kobilice Deklica na vrtu. Če pa preberete roman Draga Jančarja To noč sem jo videl, pa izveste kako sta končala, kljub vsej pomoči, ki sta jo dajala. No pa še nekaj slikic od tu









Grad je sedaj tudi hotel, kjer se vršijo tudi poroke, lahko pa najamete tudi sobo in preživite kakšen dan in se počutite kot imenitnež (o cenah pa ne bi).
Pot smo nadaljevali preko Jezerskega, čez Avstrijo  v Slovenijo.