nedelja, 30. junij 2013

Izlet na Brdo in Strmol

Vsako leto, organizirajo "penzionisti" z Ljubnega izlet, vsako leto, je to fleten izlet. No, takšen je bil tudi v sredo, ko smo se odpeljali na potepanje po Gorenjski.
Najprej smo se zapeljali do protokolarnega objekta-gradu Brdo. Zadeva ni več tako zaprtega tipa, kot je bilo včasih. Bila je pa škoda, da smo prišli en dan "prepozno", zakaj? Ja imeli so prekrasno razstavo in prireditev Cvetlična pravljica. Seveda, je nekaj še ostalo in je bilo prav tako lepo. Grad Brdo oz. posestvo smo si ogledali samo zunanji park, ki je seveda res veličasten. Evo pa naj nekaj slikic govori zase.








Naša naslednja postaja, na tej poti pa je bil, nedavno obnovljen grad Strmol. Zadnji lastnik, tega gradu, je bil Rado Hribar.Bil je industrijalec, bančnik. Imel je posluh za kulturo, med drugim je podpiral Jakca, ko je študiral. Grad s posestvom je bil velik, saj je  vse obsegalo kar 25ha. Da je grad dobil spet svoj blišč, najame arhitekta, ki ga je obnovil. Bil je zbirališče "tedanje elite". Hišni ljubljenček gospodarice, ki je bila nekaj "posebnega", je bil namreč krokodil, ki je nekoč gospodarja ob skupnem kopanju v kadi ugriznil, zato je končal nagačen nad kaminom. Na gradu je tudi originalna slika Ivane Kobilice Deklica na vrtu. Če pa preberete roman Draga Jančarja To noč sem jo videl, pa izveste kako sta končala, kljub vsej pomoči, ki sta jo dajala. No pa še nekaj slikic od tu









Grad je sedaj tudi hotel, kjer se vršijo tudi poroke, lahko pa najamete tudi sobo in preživite kakšen dan in se počutite kot imenitnež (o cenah pa ne bi).
Pot smo nadaljevali preko Jezerskega, čez Avstrijo  v Slovenijo.

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Komentarji k VESELJE DO USTVARJANJA