četrtek, 19. junij 2014

Opatija v maju

 Opatija, zopet po kar veliko letih. Simbol nje. Opatija je dobil ime po benediktinski opatiji Sv. Jakova, ki je bila kot majhna cerkvica tu že od 1453, nato pa je 1506 leta dobila današnjo obliko, in je v centru mesta. Ampak kakorkoli je že lepa, mi je ni uspelo pofotkati.Turizem v Opatiji,  ta pa že traja od 1844 leta, oziroma je 1883 leta društvo južnih železnic iz Dunaja začelo graditi  prvi turistični hotel "Kvaqrner", nato pa so začeli graditi ostale hotele, prekrasne vile, in tako postane mesto priljubljena destinacija okronanih in pomembnih glav sveta.Ni seveda mogoče našteti vseh, ampak vsaj nekatere pa je le važno omeniti. Tukaj se je sprehajal avstrijski cesar Franc JožefI, nemški cesar Wiliam, švedsko-norveški kralj oscar II, pa romunski kraljevski par, skladatelj Gustav Mahler, Giacomo Puccini, književnik James Joyce,, nobelovec Sienkiewicz, pa Anton P. Čehov, in nikakkor ni izpustiti popularne in ekscentrične plesalke Isadore Duncan. Njim v čast so zgradili ogromni spominskih plošč in skulptur, ki so obogatile mesto in zaustavljajo čas.


 Ko se sprehajaš po obalnem sprehajališči Lungomare (dolg je 10 km, mi smo šli od Opatije do Ičičev cca 4,5 km v eno smer) gradili so ga etapno in ga koncem 19,. stoletja dokončali. Če se greš malo zgodovine, zapreš oči in si zamisliš, da si v času avstroogrske gospode, slišiš njihovo "španciranje" po sprehajališču, žvenket sabelj in škornjev, šumenje dolgih kril, njihove intrige in spletke pa še paše. Ja ta "stara gospa" še vedno živi v starem in novem času.


 No seveda pa imajo tudi "alejo" slavnih, na pločniku zvezd najdeš marsikoga, od športnikov, slavistov, pesnikov in pisateljev, do izumiteljev in skladateljev, pa tudi igralcev.....
 Ker smo bili kar nekaj dni na potepu smo odšli tudi v Pulo, ki je znan po svojem amfiteatru pa še marsičem drugim




Pravzaprav je tistih nekaj dni kar hitro minilo, bilo ja krasno vreme in mi smo uživali.

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Komentarji k VESELJE DO USTVARJANJA